Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-09@03:29:18 GMT

حسین منزوی؛ پلی به شکوه یک غزل

تاریخ انتشار: ۱۵ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۶۰۳۴۹۱

حسین منزوی؛ پلی به شکوه یک غزل

فراروـ حسین منزوی یکی از بزرگ‌ترین شعرای غزل‌سرای معاصر است که متاسفانه امروز آن‌طور که باید و شایسته است، به این شاعر بزرگ توجه نمی‌شود. او به نوعی توانسته است انقلابی در حوزه ادبیات منظوم و تاریخ ادبیات معاصر به وجود بیاورد. غزل‌های حسین منزوی بسیار ملموس، لطیف و عاشقانه است. او گذشته از آن‌که از سنت‌های ادبی و تجربیات بزرگ ادب فارسی بهره می‌برد، هرگز نوآوری را فراموش نکرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش فرارو، محمد فتحی در مقدمه کتاب «دیدار در متن یک شعر» درباره منزوی می‌گوید: «او شاعر تنهایی و عشق بود و نویسنده عاشقانه‌ها. از دل می‌گفت و لاجرم بر دل می‌نشست. اگرچه روزگار با او سر سازگاری نداشت و او نیز با خودش. او عصیان‌گری بود که حتی بر خود می‌شورید و تنها حضور قاطع عشق با تمام پستی و بلندی‌هایش را در کنار خود می‌پذیرفت.» ما در این مطلب برآنیم تا با معرفی کوتاه و بررسی مختصر شعر و زندگی حسین منزوی سهم کوچکی در شناساندن مفاخر فرهنگی و ادبی سرزمین‌مان داشته باشیم.

زندگی شاعر حسین منزوی در روز اول مهرماه سال ۱۳۲۵ در شهر زنجان به دنیا آمد. پدرش محمد، معلمی بود که طبع شاعری داشت و به زبان ترکی شعر می‌سرود. حسین منزوی بعد از اینکه در شهر زنجان دیپلم خود را گرفت، در سال ۱۳۴۴ در رشته ادبیات دانشگاه تهران پذیرفته شد؛ ولی بعد از مدتی این رشته را رها کرد. تمایلش برای درک بهتر جامعه او را به خواندن رشته جامعه شناسی ترغیب کرد؛ ولی این رشته را هم ناتمام گذاشت و دانشگاه را رها کرد. او سال‌ها بعد توانست واحد‌های باقی مانده را بخواند و مدرک لیسانس جامعه شناسی را دریافت کرد.   او در سال ۱۳۵۴ ازدواج کرد و حاصل این ازدواج دختری به نام غزل است. منزوی چند سال بعد در سال ۱۳۶۰ از همسرش جدا شد و بعد از آن تا پایان عمر در شهر زادگاهش، زنجان زندگی کرد. منزوی سرانجام در روز شانزدهم اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۳ در پی نارسایی قلبی و ریوی و پس از گذشت یک دوره بیماری و عمل جراحی در بیمارستان رجایی تهران درگذشت و در زادگاهش، زنجان به خاک سپرده شد. شعر و فعالیت‌های ادبی حسین منزوی به یقین یکی از بزرگان شعر فارسی است که می‌توان او را بزرگ‌مرد غزل معاصر نامید. او توانست به غزل سنتی ایران روح و روانی دوباره ببخشد و آن را متحول کند، کاری که نیما سال‌ها پیش با قالب سنتی فارسی کرد. او که پدری شاعر و خوش‌قریحه داشت، از دوران دبیرستان طبع شعری‌اش شکوفا شد و نخستین دفتر شعری خود را به نام «حنجره زخمی تغزل» در سال ۱۳۵۰ در انتشارات بامداد منتشر کرد و برگزیده بهترین شاعر جوان دوره شعر فروغ شد. بعد از این موفقیت همراه با دوست دیرینه‌اش محمد علی بهمنی در رادیو و تلوزیون ملی مشغول به کار شد و در گروه ادب امروز در کنار نادر نادرپور مسئولیت نویسندگی و اجرای برنامه‌هایی مثل کتاب روز، شعر ما و شاعران ما، آیینه و ترازو، آیینه و آدینه، یک شعر و یک شاعر و کمربند سبز را برعهده گرفت.   او توانست در گروه ادب صدا و سیما ترانه‌های ماندگاری را تولید کند. منزوی همچنین برای مدتی کوتاه در مجله ادبی رودکی مسئول صفحه شعر شد و در اولین سال انتشار مجله سروش پس از انقلاب با این مجله همکاری داشت. منزوی در ترانه سرایی هم دستی داشت و ترانه‌های معروف بهترین بهانه (عارف) و سکه ماه (مرجان) از آثار اوست. آنچه در غزل‌ها و ترانه‌های منزوی به‌وضوح احساس می‌شود، مفهوم عشق است. خودش نیز بار‌ها به این موضوع اشاره کرده و گفته است تنها چیزی که می‌تواند من را به آن سوی عالم معنا ببرد، چیزی جز عشق نیست. آثار حسین منزوی 1 ـ مجموعه غزل «با عشق در حوالی فاجعه» که در سال‌های ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۶ سروده شده است.
2 ـ مجموعه غزل «از شوکران و شکر» که بین سال‌های ۱۳۴۹ تا ۱۳۶۷ سروده شده است.
3 ـ گزیده اشعار «از ترمه و تغزل» که در سال ۱۳۷۶ منتشر شده است.
4 ـ مجموعه شعر «با عشق تاب می‌آورم» که شامل اشعار سپید و نیمایی است و بین سال‌های ۱۳۴۹ تا ۱۳۷۲ سروده شده است.
5 ـ «حنجره زخمی تغزل» که مجموعه‌ای شامل شعر‌های سپید و غزل است و در سال‌های ۱۳۴۵ تا ۱۳۴۹ سروده شده است.
6 ـ مجموعه «این ترک پارسی‌گوی» که بررسی اشعار استاد شهریار است.
7 ـ مجموعه «حیدر بابا» که ترجمه نیمایی منظومه «حیدر بابا سلام» شهریار است.
8 ـ مجموعه شعری «با سیاوش از آتش» که گزیده اشعار به انتخاب شاعر است.
9 ـ «به همین سادگی» که مجموعه اشعار سپید شاعر است.
10 ـ مجموعه «این کاغذین جامه» که برگزیده‌ای از اشعار کلاسیک شاعر است.
۱۲ ـ از خاموشی‌ها و فراموشی‌ها
۱۳ ـ از کهربا و کافور
۱۴ ـ مجموعه «دومان» که شامل اشعار ترکی حسین منزوی است. در پایان این مطلب یکی از غزل‌های زیبا و مشهور این شاعر گران‌قدر تقدیم شما خواهد شد: خیال خام پلنگ من به سوی ماه جهیدن بود
و ماه را ز بلندایش به روی خاک کشیدن بود
پلنگ من دل مغرورم پرید و پنجه به خالی زد
که عشق ماه بلند من ورای دست رسیدن بود
گل شکفته! خداحافظ اگرچه لحظه دیدارت
شروع وسوسه‌ای در من به نام دیدن و چیدن بود
من و تو آن دو خطیم آری موازیان به ناچاری
که هر دو باورمان زآغاز به یک دگر نرسیدن بود
اگرچه هیچ گل مرده دوباره زنده نشد، اما
بهار در گل شیپوری مدام گرم دمیدن بود
شراب خواستم و عمر من شُرنگ ریخت به کام من
فریب‌کار دغل پیشه، بهانه‌اش نشنیدن بود
چه سرنوشت غم‌انگیزی که کرم کوچک ابریشم
تمام عمر قفس می‌بافت؛ ولی به فکر پریدن بود

منبع: فرارو

کلیدواژه: طرز تهیه حسین منزوی شاعر معاصر سروده شده حسین منزوی ـ مجموعه سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۰۳۴۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همایشی برای «میرزا احمد داواشی» شاعر کرد زبان در دانشگاه کردستان

خبرگزاری مهر؛ گروه‌استان‌ها: میرزا احمد داواشی (۱۳۵۹-۱۲۷۹ ه ش) شاعر شیرین‌سخن، نکته‌سنج، زیباسرا، زیبابین، فصیح واژه و بلیغ زبان کرد است که اشعارش را به زبان کردی و در قالب لهجه‌های گورانی-هورامی و سورانی-جافی سروده است.

او که از آخرین شاعران گورانی‌سرای بخش جنوبی کردستان ایران است متولد شهر روانسر از توابع استان کرمانشاه است. میرزا احمد که به لقب «داواشی» معروف است در اواخر اشعارش معمولاً به همان نام خودش یعنی احمد که یکی از نامهای پیامبر اکرم اسلام (ص) است خود را ندای شاعرانه می‌زند. بنابراین لقب داواشی در افواه عامه شهرت دارد و نام احمد همان لقب شعری اوست.

موضوعات شعری این شاعر متنوع و متکثر است و نمادهای مرتبط با جغرافیا، تاریخ و فرهنگ جامعه ایران و کردستان سخت در کلام و زبان شعریش هویداست و هستی و حیات میرزا احمد در همان زبان شیرین شعری‌اش که از بستر تاریخی و اجتماعی زمانه‌ی خود جان گرفته عیان و نمایان است.

شعر «موسی و سنگتراش» و همچنین «هه‌ڵاڵه زه‌رده» از آن دست شعرهایی است که مخاطب را به مسیر تاریخ راهی می‌نماید و راوی بخشی از تاریخ مردمانی می‌شود که همواره واقعیت زیسته خود را به اشکال مختلف بروز داده و به بانگ رسا سر داده‌اند.

امروز دانشگاه کردستان میزبان همایشی ملی با عنوان «میرزا احمد داواشی» شده است که به صورت یکروزه و با اجرای ۱۰ پنل تخصصی و سخنرانی ویژه برگزار شده است.

علی اکبر مظفری، معاون پژوهشی دانشگاه کردستان در آئین افتتاحیه همایش، ضمن معرفی دانشگاه کردستان، به رتبه‌های کسب شده دانشگاه در سطح ایران، آسیا و جهان اشاره کرد.

وی به وجهه بین‌المللی دانشگاه کردستان اشاره کرد و از حضور ۶۰۰ دانشجوی خارجی در دانشگاه کردستان خبر داد.

مظفری همچنین به حضور اساتید نمونه کشوری و جهانی در دانشگاه کردستان گریزی زد و عنوان کرد: پژوهشکده کردستان‌شناسی و فعالیت‌های آن یکی از افتخارات دانشگاه بوده که در راستای مسئولیت اجتماعی نیز فعالانه گام برداشته و این همایش نیز جزئی از این فعالیت‌ها و افتخاری برای دانشگاه است.

زنجیره کنفرانس‌های میراث معنوی برگزار می‌شود

یادگار کریمی رئیس پژوهشکده کردستان‌شناسی دانشگاه کردستان نیز در افتتاحیه همایش ملی میرزا احمد داواشی در دانشگاه کردستان، ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این همایش از سوی پژوهشکده کردستان‌شناسی دانشگاه کردستان، اظهار کرد: این همایش اولین حلقه از زنجیره کنفرانس‌های میراث معنوی ایران است.

وی افزود: وقتی پیشنهاد برگزاری کنفرانس میرزا احمد داواشی مطرح شد، انتظار می‌رفت همچون نویسندگان و شاعران مطرح کرد از سوی مردم شناخته شده باشد اما متأسفانه کسی از ایشان شناختی نداشت و گستره جغرافیایی شناخت وی بسیار محدود بود.

کریمی این مسئله را عاملی برای تصمیم برگزاری زنجیره کنفرانس میراث معنوی عنوان کرد و افزود: این حقیقت تلخی است که به دلیل عدم شناخت و عدم معرفی این افراد نتوانسته‌ایم با دنیای امروز خود را وفق داده و خود را به حاشیه رانده‌ایم.

رئیس پژوهشکده کردستان‌شناسی دانشگاه کردستان همچنین ترجمه رمان‌ها و اشعار و آثار نویسندگان کرد را راهی برای ایجاد دیالوگ با جهان دانست و گفت: زبان امروز زبان علم است و به همین دلیل این کنفرانس را علمی برگزار می‌کنیم.

وی با اشاره به اینکه در حق میرزا احمد داواشی اجحاف صورت گرفته، ابراز امیدواری کرد که این کنفرانس گشودن دری برای شناخت و شناساندن میرزا احمد داواشی نه تنها در کردستان بلکه در سطح ایران و فراتر از آن باشد.

گفتنی است؛ همایش ملی میرزا احمد داواشی امروز ۱۹ اردیبهشت با ۱۰ پنل تخصصی و چندین سخنرانی در تالار مولوی دانشگاه کردستان در حال برگزاری است.

کد خبر 6100600

دیگر خبرها

  • همایشی برای «میرزا احمد داواشی» شاعر کرد زبان در دانشگاه کردستان
  • تازه ترین کتاب حمیدرضا برقعی به نمایشگاه کتاب آمد
  • رئیسی: منزوی کردن زنان را به هیچ وجه قبول نداریم
  • رئیسی: منزوی کردن زنان را به هیچ وجه قبول نداریم | به اینجا آمدم تا بگویم دختر یعنی...
  • منزوی کردن زنان را قبول نداریم/ ایران بیشترین تحصیل کرده زن در منطقه را دارد
  • دختران سرمایه بزرگ کشور هستند/ منزوی کردن زنان را به هیچ وجه قبول نداریم
  • منزوی کردن زنان را قبول نداریم
  • تازه ترین کتاب اسماعیل امینی درباره مردم کوچه و بازار است
  • انتخاب اصلح پایه گذار ایران قوی و مستقل است
  • ماجرای جالب شاعر شدن شهرام شکیبا + فیلم